Crearea unei prezentări interactive
Înainte de a începe, este important să definim la ce ne referim prin „prezentare interactivă”. „Interactiv” este folosit pentru a descrie prezentările care includ întrebări de tip quizz sau orice formă de participare din partea audienței – nu ne referim acum la acest aspect. Atunci când spunem „interactiv”, vorbim despre o prezentare care folosește hyperlink-uri pe care trebuie să dați click pentru a naviga în diferite secțiuni. O prezentare cu hyperlink-uri este „interactivă”, deoarece permite utilizatorului să aleagă ce informații dorește să vizualizeze și în ce ordine. Ca regulă generală, o prezentare interactivă este eficientă atunci când publicul interacționează direct cu ceea ce se află pe ecran, conferindu-i acestuia puterea de a controla felul în care consumă informația. În această postare de blog vă vom ghida în crearea unei prezentări interactive, folosind Google Slides.
Pasul 1
Începeți prin a deschide o prezentare nouă! În pagina de acasă a Google Slides, partea de stânga sus, veți găsi butonul Blank, pentru a deschide o nouă prezentare. Acesta este fișierul de bază de la care veți începe crearea unei prezentări interactive, cu adevărat interesantă!
Pasul 2
Google Slides inserează automat un slide de titlu atunci când deschideți o prezentare nouă, așa că tot ce trebuie să faceți este să dați click pe caseta de text și să introduceți titlul. Recomandăm ca acesta să fie atrăgător, dar clar, astfel încât să fie ușor înțeles de către audiența dumneavoastră.
Pasul 3
Acum, este timpul să trecem la slide-ul cu meniul de navigare. Vom crea ceva ce seamănă cu un buton, pentru ca publicul să știe că poate da click pe acesta. Mai târziu, vom adăuga hyperlink-urile. Puteți folosi orice formă de buton, dar cele dreptunghiulare care au colțuri rotunjite dau cel mai des impresia de buton. Mai întâi, găsiți butonul Shape (Forme) din bara de instrumente și selectați o formă. Apoi, dați dublu click pe slide, iar forma va apărea. Faceți click și trageți folosind nodurile de pe muchiile formei, pentru a-i modifica mărimea.
Pentru a insera o umbră, apăsați click-dreapta, apoi selectați opțiunile de formatare și bifați căsuța pentru adăugarea umbrei (Drop Shadow).
Ați putea, de asemenea, să dați butoanelor o culoare care să fie în contrast cu fundalul sau textul – totuși, evitați culorile prea luminoase, care pot distrage atenția.
Primul buton pe care l-ați creat reprezintă baza pentru meniul dumneavoastră de navigare. Când sunteți mulțumit de felul în care arată, faceți mai multe copii, astfel încât numărul de butoane să fie același cu numărul de secțiuni din prezentare. Puteți face acest lucru folosind opțiunea copy-paste. Selectați tot butonul – dați click pe toate elementele din buton pentru a selecta – apoi copiați-le și lipiți-le prin click-dreapta, selectând opțiunea copy-paste ori de câte ori este nevoie. Editați textul fiecărui buton pentru a corespunde secțiunii din prezentare, către care va face legătura. Apoi, asigurați-vă că butoanele sunt poziționate într-o anumită ordine. Puteți selecta și alinia diferite butoane așa cum doriți, utilizând instrumentele de aliniere din tab-ul Arrange (Aranjare).
Pentru a folosi pictograme în prezentarea dumneavoastră interactivă din Google Slides, apăsați pe tab-ul Add-ons, selectați Get add-ons, apoi Insert icons add-on (Inserați Pictograme). În continuare, sub tab-ul Add-ons, va apărea o nouă opțiune, numită Insert icons for slides (Inserați pictograme pentru slide-uri). Mutați cursorul deasupra acesteia, apoi selectați Open sidebar to select icons (Deschideți bara laterală pentru a selecta pictograme). Odată apărută, asigurați-vă că setul de pictograme selectat din meniul deschis este cel „Material Design”.
Pasul 4
Creați slide-uri cu antet de secțiune, pentru fiecare secțiune din prezentarea dumneavoastră. Puteți face acest lucru navigând în partea de sus a paginii, pentru a apăsa butonul New slide (Slide nou), din partea stângă a barei de instrumente. Repetați acest pas ori de câte ori este nevoie. Apoi, creați butoanele de care aveți nevoie pentru subsecțiuni, urmând pașii de mai sus. De asemenea, e mai ușor să dați copy-paste la butoanele pe care le-ați creat deja, fiind nevoie doar să mai editați textul.
Pasul 5
Adăugați informațiile pe care doriți să le includeți în fiecare secțiune. Dacă este vorba de imagini, ca în prezentarea dată exemplu de noi, inserați imaginile folosind tab-ul Insert (Inserare).
Pasul 6
Repetați pașii 4 și 5 pentru fiecare secțiune. Asigurați-vă că fiecare secțiune are un slide cu antet și butoane, dacă este cazul. Analizați ceea ce ați lucrat până acum – aveți grijă ca toate secțiunile să fie aranjate în ordinea corectă și să existe un slide cu antet la începutul fiecăreia.
Pasul 7
Întoarceți-vă la slide-ul inițial cu meniul de navigare. Inserați câteva forme transparente, pentru a acoperi fiecare buton pe care l-ați creat. Vom transforma aceste forme în hyperlink-uri care vor permite utilizatorilor să navigheze în prezentare. Mai întâi, apăsați butonul Shape (Forme) din bara de instrumente și creați o formă care acoperă butonul, dar nu și spațiul alb din jurul lui. Apoi, selectați forma și dați click pe butonul Fill color (Umplere culoare) și opțiunea Transparent, din meniul care se va deschide în jos.
Pasul 8
Acum este timpul să adăugăm un hyperlink pentru fiecare buton! Selectați prima căsuță transparentă din meniu, dați click-dreapta și apăsați Link, apoi opțiunea Slides in this presentation (Slide-uri din această prezentare). De aici, alegeți slide-ul la care doriți să ajungeți atunci când dați click pe buton.
Pasul 9
Repetați acest proces pentru toate butoanele, astfel încât fiecare să fie asociat cu slide-ul corect.
Pasul 10
Inserați butoane pentru a vă întoarce la meniul principal. Pentru a face acest lucru, urmați pașii descriși anterior și folosiți o căsuță transparentă care face legătura cu slide-ul unde se află meniul principal. Dacă aveți subsecțiuni diferite într-o secțiune, puteți, de asemenea, să creați butoane care conduc înpoi la slide-ul de titlu din fiecare subsecțiune.